Möbeldesigners

Någon har designat de möbler som du har hemma. Kanske har du inte möbler av de mest namnkunniga designers hemma men oavsett vilka möbler du har är det någon som har ritat dem.

När vi idag talar om möbeldesigners tänker många på Arne Jacobsen, Carl Malmsten, Alvar Aalto, Gunnar Asplund och Bruno Mathsson som står bakom ett antal klassiker och som förknippas med god, och dyr, design. En soffa från någon av nämnda designers kan orsaka ett större hål i plånboken men om man är villig att investera i en något mindre känd soffdesigner kan man nu ta del av en fin rabattkod från Soffadirekt. Namnen ovan är dem som folk oftast nämner då det talas om möbeldesigners och vi har ofta glömt bort giganterna Georg Haupt och Thomas Chippendale. Georg Haupt var verksam under 1700-talet och hans möbler betingar idag stora värden på auktioner och äkta Hauptmöbel återfinns gärna i kungliga slott och palats. Thomas Chippendale var också verksam under 1700-talet men främst i England och räknas tillsammans med Thomas Sheraton som en av de tre stora inom engelsk möbeldesign under detta århundrade.

Många möbeldesigners arbetade i början av sina karriärer som arkitekter, en sådan man är Alvar Aalto. Han ritade byggnader, en av de mest kända Finlandiahuset i Helsingfors, och sedan skulle dessa fyllas med möbler så varför inte designa dem också. Möblerna blev oerhört populära också utanför hans egna byggnader, spred sig runt hemlandet Finland och sedan ut i resten av världen. En av de mer kända är Pall60 men under namnet Artek finns långt många fler klassiker. Samma bana tog Arne Jacobsen karriär – han började som arkitekt, står bland annat bakom Danmarks Nationalbanks byggnad, för att sedan designa klassiker som Svanen, Ägget och Myran. En av många svenskar som började som arkitekt och sedan blev möbeldesigner är Josef Frank. Han ritade i början av sin karriär många byggnader i hemlandet Österrike, främst åt familjer ur arbetarklassen, men skapade också många hus i Sverige varav hans funkisvillor i Falsterbo rönt stort intresse, framför allt bland arkitektstudenter. Frank övergick dock senare till att främst måla och formge möbler och textilier.

För en möbeldesigner är det viktigt att kombinera funktion med estetik. En möbel ska inte bara vara snygg, den ska även vara bekväm. Och vise versa. Många kreativa själar ritar, och producerar, sina egna möbler och stora märken samarbetar gärna med såväl stora som små designers för att visa bredd och framtidsvision i kombination mode, inredning och konst. IKEA skapade år 2019 ett samarbete med tio modeskapare, konstnärer och formgivare från Afrika, bland andra Selly Raby Kane vars alster bland annat Vouge har visat upp. Kollektionen limiterades och bestod av 33 delar som rymde allt från väskor till möbler. IKEA har också samarbetat med den världsberömde DJ:n, multikreatören och designern Virgil Abloh och skapade uppdaterade versioner av unik design. IKEA har under de senaste åren haft runt tio designkollektioner per år och ett av de mest populära, vid sidan av Abloh, var det med Ilse Crawford år 2015.

Leave a Comment